Schone Maandag

Standaard

Kites1

Het is onwaarschijnlijk dat op deze “Schone Maandag“, de eerste dag van de vastenperiode en de laatste feestdag voor Pasen, veel families het barre weer zullen trotseren om op het strand, op het veld of in de heuvels een massieve picknick te organiseren en de veelkleurige vliegers op te laten.

Een beetje Griek laat deze extreme winter echter geen brekespel zijn, vandaag wordt er dus traditioneel met familie en vrienden uitbundig gegeten, gedronken, gezongen en gedanst.

KaliSarakostiKira Sarakosti (Mevrouw Vasten) neemt in de vastenperiode een bijzondere plaats naast de huisiconen in. Gebakken in brooddeeg, heeft het figuurtje zeven benen, een kruis op het hoofd en als in gebed gevouwen handen. Zij heeft geen mond, als teken dat zij tijdens de vasten niet kan eten.

Elk been staat voor een week vasten, telkens op zondag wordt een van Kira’s benen verwijderd, haar laatste been sneuvelt op de zaterdag voor Pasen. Dit oude gebruik brokkelt evenwel langzaam af en Vrouwtje Vasten wordt nu door de kinderen veelal uit karton geknipt.

Schone Maandag” luidt eveneens de “Schone Week” in, de start van de lenteschoonmaak zeg maar. Huisjes worden gewit en grondig onder handen genomen, schappen, laden en kleerkasten krijgen een stevige Mr. Proper-beurt, alles wordt binnenstebuiten gekeerd.

Ook hier ten huize Boss 1 & 2, al zal ik aan een week niet genoeg hebben. Eerst maar even een B12-shot halen.

Advertenties

34 gedachtes over “Schone Maandag

  1. mirjam1965

    En die vliegers die vaak de stroom laten uitvallen omdat ze in de kabels vliegen…..ach toch wel leuk al deze andere gebruiken dan de onze toch πŸ™‚ Hier zijn zowat alle gebruiken en tradities verdwenen, jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s